Kosten van een bruiloft fotograaf verklaard:

Als trouwfotograaf krijg ik het wel eens te horen: “Je tarief valt buiten ons budget, we hebben iemand gevonden die het voor veel minder doet.” Tegenwoordig kan vrijwel iedereen een camera aanschaffen en zich als trouwfotograaf profileren, en dat gebeurt dan ook erg vaak. Maar betekent dit dat iedereen geschikt is om jouw belangrijkste dag vast te leggen? Vraag jezelf dit eens af: Zou je je nieuwe huisje in handen geven van de eerste beste huisschilder met het laagste tarief? Of zoek je daarvoor iemand uit die weet wat hij doet, ook al kost het wat meer?

Het is voor ons, trouwfotografen, ook lastig. Natuurlijk willen we jullie sympathieke tarieven kunnen aanbieden, maar tegelijkertijd moeten wij ons werk wel op hoog niveau kunnen blijven doen. En daarvoor maken we (jaarlijks) veel kosten. Ik zal hieronder uitleggen wat voor kosten dat dan zijn.

  • Het begint allemaal bij het kennismakingsgesprek. Dat doen wij helemaal voor niets. Het hoort erbij, het is voor ons ook leuk om jullie alvast te ontmoeten, maar we rekenen er niets voor!

  • Elke goede trouwfotograaf heeft minimaal twee camera’s bij zich, want stel nou dat er eentje op jullie bruiloft kapot gaat… Eén camera-body kost rond de 2000 euro. En dan ben je er nog niet, want wat dacht je van flitsers, geheugenkaarten en lenzen? Een van mijn belangrijkste lenzen kostte 2000 euro. De andere vier rond de 1500 euro. Dat is nu eenmaal wat een professionele lens kost. Alles bij elkaar loopt een trouwfotograaf met zo’n 8000 euro aan apparatuur rond op jouw bruiloft! Maar een camera gaat natuurlijk ook niet eeuwig mee. Gemiddeld kan de sluiters van een camera zo’n 200.000 “clicks” mee. Als je dat deelt door de 3000 clicks die je per bruiloft maakt, kan je met één camera zo’n 70 bruiloften fotograferen.

  • En dat moet natuurlijk ook allemaal verzekerd worden. Dan zijn we weer een paar honderd euro per jaar verder, afhankelijk van het type verzekering.

  • Een goede trouwfotograaf werkt met professionele software. Voor de meesten van ons betekent dat Photoshop en Lightroom. Voor 200 euro per jaar heb je een licentie voor Photoshop of Lightroom.

  • Die software heb je nodig om -je raadt het al- de foto’s te bewerken. Iets waar veel bruidsparen niet bij stilstaan: als je trouwfotograaf bijvoorbeeld 8 uur komt fotograferen, is hij of zij gemiddeld ook nog eens 30 uur thuis aan het werk. Ik kom thuis van een bruiloft met soms wel 2500 foto’s. Die spit ik vervolgens door, de mooiste beelden selecteer ik en worden stuk voor stuk tot in precisie nabewerkt.

  • Dan heb je wel de software, maar nog niet de snelle computer die al die programma’s aan kan. Ikzelf heb er twee: een laptop (van 1400 euro) voor “on the go” en een vaste computer (van 2800 euro) met groot beeldscherm, zodat ik jullie foto’s tot in perfectie kan bekijken en bewerken. En al die foto’s, die moeten ook direct ergens worden opgeslagen, zodat jullie trouwfoto’s een computercrash overleven. Dat gebeurt op een externe harde schijf (NAS) en die kost rond de 1000 euro. Ik bewaar alles ook minstens 3 jaar.

  • Hoe zijn jullie tot de keuze voor een bepaalde trouwfotograaf gekomen? Waarschijnlijk omdat je zo onder de indruk was van de foto’s op zijn of haar website. Niet alleen het hebben van een eigen domeinnaam, maar ook de website zelf kost geld. Sommige fotografen laten er een bouwen, anderen maken de website zelf. Het is daarom moeilijk in te schatten wat een website op jaarbasis kost. In mijn geval betekent het in ieder geval zo’n 250 euro per jaar.

  • Trouwfotografen zijn zelfstandig ondernemers, en die hebben te maken met omzetbelasting en inkomstenbelasting. Van het genoemde tarief blijft na alle aftrekposten sowieso maar een aanzienlijk kleiner deel over.

  • En last but not least: talent. Talent is werkelijk onbetaalbaar. Een goede fotograaf heeft gevoel voor timing en esthetiek, heeft oog voor details, weet op de juiste manier de mooiste momenten te “pakken” en weet ook nog eens een fijne, niet storende aanwezigheid te zijn op jullie trouwdag. Bovendien hebben veel fotografen voor hun vak gestudeerd en volgen sommigen zelfs actief trainingen en workshops om altijd het uiterste uit hun kunnen te blijven halen.

Zo! Nu je dit weet vallen mijn tarieven je ineens toch best mee, nietwaar? Ik zou willen dat elk aanstaande bruid en bruidegom bovenstaande leest voordat hij of zij ervoor kiest wie de mooiste dag van hun leven gaat vereeuwigen. Eigenlijk hoef je alleen maar op je intuïtie af te gaan: zou je een autodealer vertrouwen als hij een verdacht lage prijs voor je droomauto noemt?